Polarni sij iz SLO 25.11.2023 / Northern lights (Aurora borealis) from Slovenia 25th November 2023

Še en v vrsti letošnjih šibkih polarnih sijev ujetih iz Slovenije – z Bohorja. Žal ga vizualno nisem videl, ujel sem ga le na fotoaparat. Sij je bil bolj šibek, transparenca neba sicer odlična, toda za svetlo nebo je poskrbela skoraj polna Luna, dogajanje pa so dodatno otežili še oblaki, ki so kar nastajali in nastajali… Na vrhu Bohorja sem vztrajal med 20:10 – 23:30 LT, potem pa sem predvsem zaradi vse več oblakov, pojenjanja aktivnosti in mraza, obupal. Skoraj vec čas je pihal rahel veter, po tleh pa majhne snežne zaplate. Izbira oblačil je bila sicer ustrezna (polna zimska oprema), uštel sem se le pri obutvi, zato je kr precej zeblo.

Spodaj pa nekaj najlepših trenutkov + timelapse. Vse slike so posnete s Canon EOS 80D + 17 mm f2.8 ISO 1600, 5s. Cca 3 slike / min. PS: za video si vključite Full HD.

Polarni sij iz SLO 5.11.2023 / Northern lights (Aurora borealis) from Slovenia 5th November 2023

Današnja predstava je bila definitivno najboljša v zadnjih 20 letih. Polarni sij se je prikazal kaj kmalu, ko se je naredila tema. Najprej kot šibka bleda svetloba – zaznavna s prostimi očmi, nato pa se je začel šov. Vidno se je spreminjala oblika in obarvanje sija z očitno rdečkasto-oranžno barvo. Zelo dobro so bili vidni tudi stebri na več delih neba. Skratka waw. Opazoval sem iz obrobja Vojnika – primestna lokacija (s kar nekaj motečimi lučmi v okolici). Sij so brez težav videli tudi ostali člani družine, tako očiten in navdušujoč je bil.

Žal sem bil brez svojega fotoaparata, zato je bilo potrebno improvizirati.

Te štiri slike so posnete s mobitelom Xiaomi Redmi 9 pro, 4-5 sekund osvetlitve, vse na najbolj občutljivo, kar se da.

Posneto s sposojenim starejšim Canon PowerShot SX30IS (Hvala! :)), ISO1600, 15s. Fotoaparat je delno upravljal moj sin. Slike so malo bolj šumaste, ampak za arhiv in spomin bo.